2020. július 18., szombat

5 film inspiráló tanárokról

kép forrása: nytimes.com
Diplomám megszerzése alkalmából gondoltam hozok egy válogatást szuper tanárokról, megjelenítve ezzel azokat a pedagógusokat, akik segítettek a diplomaszerzésemhez vezető hosszú úton, és azokat, akik most végezve a tanári karokon, megkezdik kihívásokkal teli, nagyon kevés elismerést, megbecsülést és fizetést hozó, de annál nemesebb pályájukat. Rengeteg -ezekben a filmekben szereplőkhöz hasonló- csodás tanár van, szeressük őket, és mondjuk meg nekik! :) Mutatom tehát az 5 filmet, amiket nagyon szeretek, és mindig adnak egy kis löketet, hogy hivatásként tekintsek a saját
munkámra is.

1. A mintatanár (2008) - Egy általános iskolai tanár Tourette-szindrómával
Roppant életigenlő, vidám, igaz történeten alapuló film, amit végigizgultam, hogy a kiközösített, mindenhonnan eltanácsolt Tourette-szindrómával élő kisfiú álmai valóra válhassanak, és (tikkelő) tanár lehessen. Nagyon pozitív, elfogadásra tanító mozi, és nekem mindig hozzátesz az élményhez, hogy valahol tényleg él az az ember, aki mindezt átélve nem tört meg, hanem kitartóan küzdött az álmaiért, ez motiváció a javából!
kép forrása: imdb.com

2. A maflás (2012) - A pankrátor biológia tanár
Sok mesébe illően inspiráló tanár közt elfér a listán egy kifejezeten kiégett férfi is, aki pankrátorként talál újra motivációt maga, kollégái és a gyerekek számára. Ez egy kevésbé mélyenszántó, mókás-bunyós szórakozást ígérő mozi, a komfortzónából való kimozdulás újabb tökéletes példája.
usatoday.com

3. Maria Montessori- Egy élet a gyermekekért (2007)
Mivel még nincs gyerekem, nem nagyon ástam bele magam a Montessori-módszer előnyeibe és hátrányaiba, de az orvos-tanítónő magánélete önmagában is igazán kalandos, megfűszerezve azzal a karrierívvel, amelynek csúcsa a mára világszerte elterjedt saját oktatási módszerének kialakítása. Nagyon hosszú, kétszer 2 órás film, de gyönyörű kosztümös olasz mozi, nagyon érdekes (szintén) igaz, elgondolkodtató történettel. Egy igazi sorstragédia lehetett a gyerekek százaival-ezreivel foglalkozó tanítónőnek, hogy pont a saját gyerekét nem nevelhette fel.. Szomorú, mégis felemelő történet Maria Montessorié.
forrás: est.hu

4. Kóristák (2004) - A zenetanár, aki szeretettel nevelt
Nincs filmes listám francia alkotás nélkül: ez pedig mind közül az egyik legmeghatóbb és kedvesebb, amit láttam! Egy bentlakásos, rideg iskola telik meg zenével és szeretettel, mikor Clément Mathieu zenetanár kórust alapít a fiúiskolában. Sok-sok bonyodalom, csodaszép énekek és rosszcsont kisfiúk kísérik végig a kalandos történet cselekményét. Ez is igazán szívmelengető 1,5 óra annak, aki megnézi! :)
kép forrása: frenchculture.org

5. A diadal (2006) - Az odafigyelés mestere Harlemben
Egyre inkább téma Magyarországon is mekkora hihetetlen, olykor lehetetlennek tetsző feladat a szegregátumokban, nagyon hátrányos körülmények között élő gyermekek oktatása. Nehéz olyan gyerekeket tanulásra motiválni, akiket otthon fizikailag vagy lelkileg bántalmaznak, akik gengsztercsoportokhoz csapódnak még a tizeséveik elején, akiknél elvárás, hogy dolgozni vagy egy családot ellátni kezdjenek már kiskoruktól iskola után. Ez Amerikában régebb óta, jobban átbeszélt problémakör, amit Ron Clark valós történetének megfilmesítésén keresztül mutat be A diadal. A film már a felütésénél felkeltette az érdeklődésem, mikoris egy elit iskola kiváló tanáraként Ron Clark (Matthew Perry, a Jóbarátok Chandlerje) díjazásakor egy sírkövet kap ajándékba, hogy örökké tanítson ott! Ekkor határozza el, hogy nagyobb kihívásokat keresve olyan gyerekek tanítását vállalja, akiknek sokkal kevesebb esélye van az általános iskola elvégzésére. Nagyon könnyed, mégis komoly film arról, hogyan motiváljuk azokat a kicsiket, akikről a társadalom már szinte lemondott. Valamint azt is szemlélteti, milyen teljes embert igénylő, komoly feladat az általános iskolai oktatás ÉS nevelés, amit sokkal jobban meg kéne becsülnünk, hiszen a saját jövőnket építő folyamat! Pont ehhez kapcsolódik kis filmes listám végén a Maria Montessori film zárógondolata: "A világ összes gyermekében ott rejlik egy jobb világ reménye."
kép forrása: pinterest.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése