2020. november 21., szombat

5 film az örökbefogadásról

Filmzóna

Mostanában több remek filmet láttam az örökbefogadás témakörében, mindegyik különböző szemszögből, más-más aspektusát járta körül ennek az izgalmas élethelyzetnek. Sajnos keresgélésem közben aktualitást nyert ez a téma az örökbefogadás jogi folyamatának szigorításával- remélem ez nem fog az örökbefogadások (amúgy is alacsony) számának további csökkenéséhez vezetni.. Mindenesetre megmutatom azt az 5 filmet, amelyeket a legérdekesebbnek találtam ebben a csodálatos és megható témában, amit azoknak is javaslok, akiket nem érint, és azoknak is, akik gyermekvállalás vagy örökbefogadás előtt állnak, hiszen rengeteget tanít ez az élethelyzet szülő-gyerek kapcsolatról, önmagunkról, elfogadásról és az Életről is:
1. Philomena (2013) - A vallási témájú igaz történet
Philomenától egy Magdolna mosodában szakították el gyermekét, akit sok év után megpróbál felkutatni. Nagyon sokrétű, az egyházi bűnökön kívül több megosztó  konfliktust boncolgatnak a történetben (ember és ember, valamint ember és Isten között) a film pár szereplője sorsán keresztül. Fontosnak találom mind a témát, mind azt a gondolatmenetet, amit sok más mellett behoztak a drámába: az egyházi személyek által elkövetett bűnök miatt megutálhatjuk Istent, ahogyan az újságíró tette, vagy elfogadhatjuk, hogy ők is emberek, és bűneik az emberi mívoltukból erednek, nem az Istenhez való kötődésükből. Ajánlom azoknak, akik elgondolkodtató, ismereteiket tágító, igaz eseményeken alapuló filmet keresnek.

2. Instant család (2018) - Könnyeden megható vígjáték
"Ha az embernek későn jut eszébe a családalapítás, a megoldás egy idősebb gyermek örökbefogadása, és máris nem leszünk vénségek a gyerek ballagásán"- gondolta a főszereplő szülőpár, mit sem sejtve arról, mekkora fába vágták a fejszéjüket. Ez a film sokkal vidámabb oldalát próbálja bemutatni annak, hogyan lehet kötődést kialakítani olyan gyerekekkel, akik nem tudnak az igazi szüleik védő szárnya alatt felnőni, valamint hogy milyen nehéz egyik pillanatról a másikra szülővé válni.

3. Vademberek hajszája (2016) - A legkülönösebb páros
Ez a film talán a legkedvesebb, legviccesebb, legirreálisabb, és a legkevésbé ismert a listáról. Egy új-zélandi nevelőszülőkhöz került pufi, városi kisfiú szökését mutatja be a cseppett sem kellemes természetű idősödő Hec bácsival, a gyermekvédelmis szervek elől. Az ő dzsungelben életképtelennek tűnő duójuk felejthetetlenül szívmelengető hangulatot ad a filmnek, és rengeteg szituácis humort teremt kalandjaik során. A tájak pedig meseszépek, mindenkinek ajánlom ezt a filmet!

4. Juno (2007) - A klasszikus
Hasznos lenne minden fiatalnak megmutatni ezt a filmet (nem fogamzásgátlás meg fenyegetőzés-riogatás céljából, hanem hogy legyenek megoldási mintáik, tudjanak róla beszélni, ha esetleg ilyen helyzetbe kerülnek), ami egy tiniterhesség nehézségeit, és az örökbeadás folyamatát mutatja be a fiatalkorú szülők és a megfontolt örökbefogadók vívódásait, problémáit is pedzegetve. Szeretem ebben a filmben, hogy hagyományos értelemben vett happy end bár nem lehetséges, mégis tud élhető jövőképet felvázolni az összes szereplő számára.


5. Az igazi törődés (2017) - Az apukás

Örülök, hogy egy olyan film is kerül a listára, ahol az apukáé a főszerep: ebben a megható történetben az édeasanya elvesztését próbálja meg együtt feldolgozni egy férfi és Örökbefogadott kisfia közös utazásukon, önmaguk keresésén keresztül.

Az igazi törődés (2017) | Teljes filmadatlap | Mafab.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése