2018. május 15., kedd

Anna Gavalda: Életre kelni

Mikor levettem a  polcról ezt a kötetet, regényre számítottam, de egy csodás 21. századi novellagyűjteményt kaptam helyette. Igazi felüdülés volt műfajilag, stílusát és tartalmát illetően is! A regény-párti olvasóknak is csak ajánlani tudom, hogy néha kukkantsanak be ebbe az egészen más világba, ahol a gyorsabb történeteké, meglepő fordulatoké, csattanóké és anekdotáké a főszerep.

Fülszöveg: A népszerű francia szerző könyveit olvasni mindig eleven élmény. Új kötete sorsfordító találkozásokról szóló monológokat tartalmaz, olyan lehetőségeket mutat meg, amelyek képesek megváltoztatni szereplőik életét, vagy legalábbis újraértelmezni azokat. A könyvben olvasható elbeszélések olyan találkozásokról szólnak, amelyek reményt adhatnak a legnehezebb pillanatokban is.


A történet: A könyvben szereplő 7 novella merőben más, a kapocs köztük, hogy mindnek olyan ember a főhőse mindnek, aki valamiért elsodródott a közegétől, és magányában egy-egy találkozás, beszélgetés, gesztus (egyszóval egy másik Valaki) személyében találta meg az utolsó kapaszkodót. Egyszóval különböző sorsok nehéz pillanataiba nyerhetünk bepillantást

Ami tetszett: Számomra a novella és a regény viszonya egy virág és bimbója viszonyához hasonló: a novella-bimbó üdébb, frissebb-kisebb, de kevésbé kibontott történet, míg a regény már teljesen kibontakozó hosszabb-nehezebb végtermék. Mindkettő más, és meg vannak a maga erősségei. Ebben a kötetben abszolút a mai világ igazi ábrázolására való törekvés tetszett, aminek eszköze a gyors, kapkodó világhoz jobban illő rövid elbeszélés, valamint az elmagányosodás, az elveszettség, az igazi közösség nélküli lét problémaköre, és a mindennapi beszélgetéseink nyelvezetével megfűszerezett történetmondás. Rengeteg olyasmit olvasam benne, amit magam körül, és a saját életemben is látok: nagyon hétköznapi volt, tanulságos. Amíg él bennem a könyv, biztos igyekszem érzékenyebben fordulni másokhoz, hiszen egy jó szó is lehet sorsfordító… én ezt tanultam belőle legalábbis. :)

Ajánlom: Nyelvezete inkább mai szlenges-vulgáris néha, de csak amennyire a mai emberek mostanság, vagyis a mesélők sajnos. Úgyhogy gyerekemnek inkább 15 fölött ajánlanám. Egyébként bárkinek, akinek nincs türelme/ ideje egy regényre, meg persze akit érdekelnek emberek, beszélgetések, élethelyzetek, sorsok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése