2018. március 24., szombat

Húsvéti tojásdíszítés másképp

Minden ünnep másképp csodálatos, de egy közös van bennük: ilyenkor végre van egy kis idő és apropó a kézműveskedésre. Így van ez a húsvéti tojások festésével is, aminek mindig nagy örömmel és tervezgetéssel látunk neki. Íme pár ötlet, itthon miket szeretünk leginkább készíteni.

Maratott tojás
A megtisztított, lemosott tojást megfestettem, majd száradás után ecettel, vagy más háztartási savval lemartam a festéket. Így rajzolódott ki a fehér minta a színesre festett tojáson. A festéshez fogpiszkálót, nagyon vékony ecsetet, vagy körömmanikűrhöz használatos eszközöket (pöttyöző, ecset) szoktam alkalmazni.
Ezekhez  a hímestojásokhoz hagyományos motívumokat kerestem: gyönyörű népi minták találhatóak itt.

Zsírkrétás rajzolt
Az ugyanúgy előszínezett tojásokra egy sima fehér krétával is lehet rajzolni. Ezzel kevésbé részletgazdag a végeredmény, viszont gyerekekkel is készíthető, szabadabban formázható. Fontos fehér krétát használni, különben nem látszik eléggé  színes tojásokon! Itt a hagyományoshoz hasonló, de saját ötletekkel gazdagított mintákat rajzoltam:

Alkoholos filccel díszített tojás:
Natúr, alaposan megtisztított, vagy festett tojásokon is jól tud mutatni egy szépen megrajzolt fekete minta, és erre kiválóan alkalmas az alkoholos filc. Saját mintákat rajzoltam.

Temperával készített minták:
Kifúrt,  kifújt tojásokat hurkapálcára tűzve mártottam festékbe, így egyenletesen száradt rá az alapszín. Mikor megszáradt, temperával ráfestettem a virágmintát, majd színes szalagokat fűztem át a kifúrt lukon, így készítve akasztót. (Ez volt a legnehezebb lépés, mi horgoló tűvel vezettük át a szalagot a tojás belsején.)

A festés és más technikák alapjai itt találhatóak.
Persze vannak ezeknél sokkal impozánsabb-bonyolultabb és egyszerűbb, gyerekekkel elkészíthető verziói is, de nálunk ezek váltak be leginkább. Ti hogyan készítitek a hímes tojást?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése