2017. december 6., szerda

Adventi kalendárium ajándékok nélkül- Összesítés

Egyre inkább igyekszem eltávolodni attól a tendenciától, hogy ma már nem csak a karácsony, hanem az advent is ajándékok tömkelegéről szóljon. Szerintem decembernek a hangolódás, készülődés időszakának kéne lennie, mikor lelkileg felkészülünk az ünnepekre, és nem felejtjük el, hogy a karácsony valójában Jézus születéséről és a szeretetről szól, nem az ész nélküli pénzszórásról és shoppingolásról. A szeretetet pedig nem csak tárgyakkal lehet kifejezni, hanem bizony sokkal inkább odafigyeléssel, tettekkel, eszmei értékekkel. Erre kéne átszoktatni önmagunkat, valamint a környezetünket, és erre próbálok összeszedni pár tippet: vajon hogyan tudunk az odafigyelésünknek és törődésünknek más formát adni egy adventi kalendáriumban? Az ötleteim többsége el fog férni 24 szimpla borítékba.
(Ráadásul megfigyeltem, hogy gyerekek is, felnőttek is sokkal jobban élvezik az olyan programot, eseményt, amire előre felkészülnek, amit várnak, átgondolnak.)


1. Már több éve működik nálunk, és ragadós ötlet a Fotó Kalendárium.
Ebbe a naptárba az év 24 legemlékezetesebb pillanatáról váloagtok 1-1 képet, így minden napra jut egy boríték valamilyen közös képpel, emlékkel, amit megbeszélhetünk. Lehet családi, szerelmi, testvéri emlékeket is gyűjteni, attól függően, hogy kinek szeretnénk adni. Így 24 nap alatt felidézzük az elmúlt év boldog pillanatait, és pozitívan nézünk majd szembe az újjal.

2. Emlék Kalendárium.
Az előző ötlet, csak képek helyett szöveges visszaemlékezéssel: 1-1 belső poént, vicces szituációt, kedves emléket adhatunk át decemberben minden nap. Ezeket lehet egy szépen kidíszített befőttes üvegből is húzogatni minden nap, vagy borítékokban átadni.
forrás: pinterest.com

3. Daloskedvűeknek a legszuperebb készülődés minden nap egy karácsonyi dal a Zene Naptárban.
 Lehet gyerekeknek szóló 24 gyermekdal, amit közösen eléneklünk, népi érdeklődésűeknek 24 népdal a téli ünnepkörből, vagy a pop irányt kedvelőknek összegyűjthetünk 24 énekes+dalcímet, amit aztán közösen hallgatunk meg, így mire elérkezik a karácsony, készen lesz az ünnepi repertoár/ lejátszási lista. Szerintem ezzel szuper karácsonyi hangulatot lehet teremteni a házban.

4. Adventi Mese-tár
Mikor szakítsunk egy kis időt a mesékre, ha nem karácsonykor? Így van alkalom, hogy a szokásosnál kicsit több időt, figyelmet szenteljünk a gyerekeknek, esetleg átbeszéljük velük az ünnepek kapcsán felmerülő kérdéseiket. Felnőtt verziója 24 novella, hogy a sok munka/ tanulás mellett legalább karácsonykor tájékozódjunk az irodalom terén.

5. Aktív Advent Kalendárium
Az aktív naptár esetében minden boríték 1-1 programot rejt az adventi napok során. A rengeteg karácsonyi vásár és szabadtéri program adja magát, így akár tök ingyenes programokból is össze lehet szedni 24-et, de azokra a napokra, mikor semmi időnk nincs (például vizsgára készülünk), én rövidebb, itthoni tevékenységeket is szoktam tervezni, például "gyújtsunk illatgyertyát", "készítsünk egy álomfinom forrócsokit együtt", ezeket is lehet variálni aszerint, hogy kinek készül a naptár. Legideálisabb pároknak, vagy családi programokkal megtöltve gyerekeseknek is. (Mivel nálunk az advent vizsgaidőszakba esik, 28 programot írtam, és nem húzunk, hanem ebből válogatunk minden nap az időbeosztásunk szerint.)

6. Kedves Kalendár
Ez a verzió azoknak való, akik szeretnének rossz személyiségükön változtatni, és pozitívabban, jótékonyan hozzáállni embertársaikhoz. Ezt akár magunknak is elkészíthetjük, hiszen fő az önkritika: én is úgy látom, hogy ez mindenkire ráfér, de legfőképp rám. Kezdhetjük láthatatlan apróságokkal is, pl " ma senkit nem beszélek ki a háta mögött" (nehezebb, mint hinnénk:D), de akár olyasmik is belekerülhetnek, hogy "ma minden buszsofőrnek- akinek a járművére felszállok- megköszönöm a munkáját egy csokival", vagy "ma összekészítek egy jótékonysági csomagot xy szervezet gyűjtésére". Egy ilyen advent után garantált, hogy jobban érezzük majd magunkat karácsonykor!
A rövid tanácsok elférnek egy átalakított WCpapír gurigában is, így még az újrahasznosításra is adunk.
forrás
forrás: pinterest.com

7. Vallástól függetlenül szerintem hasznos a Betlehemi Történet Naptára.
Ebbe Jézus születésének története kerül 24 részre szabdalt darabokban, mint egy folytatásos sorozat. De ugyanezt lehet csinálni Krisztus egész életének 24 epizódjával is akár. Így kicsit olyan, mintha egy történelmi sorozatot olvasnánk 24 részben az ünnepekre készülve. Lehet a történetet Bibliából, vagy Gyermek Bibliából olvasni. Nem csak azt értjük meg karácsonyra, hogy mit is ünneplünk, de a kultúránk alapköveivel is tisztában leszünk, amit szerintem nagyon sok embernél homály fed sajnos.

8. Idézetes Kalendárium.
Ez is egy több formában tálalható verziója a naptárnak: lehet üvegbe tett gurgákkal, borítékkal, vagy falra ragasztott karácsonyfa-formával is tálalni. Természetesen tartalma is tetszés szerint igazítható az ajándékozott érdeklődési köréhez. 24 ige a Bibliából azoknak, akik olvassák/szeretnék olvasni, vagy 24 idézet szeretetről és karácsonyról íróktól, költőktől, hírességektől azoknak, akik az előbbit nem igénylik.
forrás
9. Karácsonyi Versnaptár
Irodalmi érdeklődésűeknek nagyszerű ötlet egy 24 versből, vagy haikuból álló válogatás. Ez az egyik kedvenc ötletem, hiszen gondolatébresztő, elmélyítő változata a naptárnak. Az előbbi képen látható fenyő-formában ragasztottam a verseket a falra először háttal, majd minden nap megfordítottunk egyet.

10. Csapat- /családépítő Kalendárium
Sok család esik szét a megfelelő kommunikáció, és minőségi együtt töltött idő hiánya miatt, amire mindenkinek szüksége lenne. Erre megoldás ez a tipp, miszerint mindenki a családból felírja a kedvenc (társas)játékait cetlikre, és ebből húzunk naponta egyet, szánunk napi 1-2 órát a közös játékra advent estéin. Másik mókás ötlet a Tea-tár, mikor minden boríték a családnak elegendő teafiltert rejt 24 nap 24 különböző ízben. Minden este lefőzzük a teát, meggyújtjuk a gyertyát az adventi koszorún, és beszélgetünk. Ez is roppant egyszerű csendesítő, egymásra érzékenyítő ötletek. 
forrás

11. Filmrajongók Naptára
Azt hiszem, ezt nem nagyon kell magyarázni: akik téli estéken a bekuckózós mozizást választják, rejtsenek a borítékokba 1-1 karácsonyi témájú filmet, vagy lejátszó/ DVD hiányában keressenek ki a tv-programból érdekes filmeket az advent napjaira. Hogy a viszonylag passzív program is közelebb hozzon minket egymáshoz, utána meg lehet beszélni az aznapi élményt. Filmcímek ilyen kis összehajtott zsebekbe is könnyen elférnek:
forrás

12. Tervező Kalendárium
A tervező inkább úgy oldja a stresszt, hogy minden napra betervezünk valami ünnepekkel kapcsolatos teendőt, így sorban pipáljuk ki a feladatokat, és a Szentestére már nem marad idegeskednivaló. :) Ez főleg a családban mindent magukra vállaló anyukák számára hasznos. Akár le is vehetjük válláról a terhet, ha minden nap más húz és teljesíti az adott napi feladatot.2 megjegyzés:

  1. Csinálunk valamit az aktív kalendárból? <3 (Nono :) )

    VálaszTörlés