2017. szeptember 25., hétfő

5 film remek sportolókról


A sport nem csak formában tart, meghosszabbítja az életed, de kitartásra, csapatmunkára, küzdésre tanít. Talán ezért szeretünk annyira ilyen filmeket bekapcsolni: egyrészt az egész család élvezi, másrészt mindig motiváltan állunk fel a kanapéról, harmadrészt az igaz történetek sokkal inkább átérezhetőek.
1. Eddie, a sas (2016)-  Hogy megtanuld, nem csak a győzelem a fontos!
sport: SÍUGRÁS
A Sas valójában egy ma is élő brit sportembert takar. Michael „Eddie” Edwardsnak egy célja, álma volt: hogy bármilyen sportban, bármi áron, de olimpikon lehessen, és addig keresett, küzdött, hogy a bürokráciát, testi adottságait, szülei ellenzését és kortársai közönyösségét leküzdve elsőként jutott ki a téli olimpiára síugrásban. Soha nem nyert, de annyira boldog volt a filmben, valahányszor kicsit is közelebb került a céljához, hogy őt nézve muszáj egyszerre sírni és nevetni.
Eddie A boldog esélytelen- ha valaki néha annak érzi magát a saját életében, nézze meg ezt a filmet, és tanuljon tőle: ne CSAK másokhoz mérd a teljesítményed, hanem örülj az önnön fejlődésednek, és minden nappal döntsd meg a saját rekordjaid!

2. Kincsem (2017)- Az új magyaros-kosztümös
sport: LOVAGLÁS
Igaz történet egy magyar csodakancáról, ami tényleg szuper film lett! Nem rajongok a lovakért (meg a magyar filmek iránt is kicsit szkeptikus, de mindig bizakodó vagyok), így aztán sejtelmem sem volt, hogy egy lóversenyen így lehet drukkolni, még akkor is, ha egy fillért sem tettem Kincsem győzelmére. Jól sikerült ötvözni a szerelmi szálat, a sport bemutatását, a történelmi visszásságok felvillantását, az izgalmat és a humort egy moziban! Egyetlen fájdalmam, hogy a kosztümös filmbe mai (viccesnek szánt) kikacsintások voltak, min pl. lovas tetkó, vagy napszemüveg a hatvanas évekből, ezek nekem nagyon nem illettek a hangulathoz: mintha egy Jane Austen műben megjelenne egy kisasszony szögesbakancsban, vagy mobillal a kezében... 
 +1 pont: Csak nekem hasonlít Nagy Ervin ebben a filmben Johnny Deppre a kalapos korszakából? ;)

3. Micsoda srác ez a lány (2006)- Itt a tinifilmek koronázatlan király(lány)a
sport: FOCI
Egy könnyedebb darabot is választottam, amit akárhányszor nézünk meg, mindig gurulunk a nevetéstől: a helyzetkomikumok sorának alanya egy lány, aki kénytelen tökös fiúnak álcázni magát, hogy focizhasson.

4. A leggyorsabb indián (2005)- A bácsi, akinek mi az életéért aggódtunk, ő meg csak a motorjáért
sport: MOTOROZÁS
Ezt a hihetetlen történetet is a valóság szülte, főhőse (Anthony Hopkins) pedig egy kisvárosi nagypapa, aki szintén merész álmokat dédelget, és addig-addig bütyköli Indián márkájú ezer éves motorját, míg olyan sebességrekordot nem állított fel, amit 1967 óta a mai napig nem döntöttek meg. A film komótos, aprólékos, mint az átlag nagypapák, ellenben a papa olyan, mint a legvadabb tinik, talán ezért tud nálunk minden generáció azonosulni a filmbéli motorossal.

5. Tűzszekerek (1981)- Ahol a sport csak eszköz
sport: FUTÁS
Két brit futó összecsapásairól szól a film, akikben az a közös, hogy vérremenő küzdelmet folytatnak az olimpiai aranyéremért, de ayőzelemhez kellő akaratot és erőt merőben máshonnan merítik.
A Tűzszekerek számomra egyrészt a zenéje miatt is egy megismételhetetlen remekmű, másrészt mert minden alkalommal más üzenetet hámozok ki belőle, mikor megnézem. Nagyon szeretem az olyan alkotásokat (könyv/film, stb.), amik nem rágják a számba, melyik volt a helyes út-vagy ez esetben a helye indíték-, hanem két különböző lehetséges nézőpontot mutatnak be, hogy mindkettőt megérthessem, esetleg valamelyikkel azonosuljak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése