2017. március 13., hétfő

19. Nonek mese: Elefánt gondok

- No, micsoda prüsszögést hallok gyerkőcök?- Kérdezte aggodalmasan Nagypapa, miközben zsepi után kotorászott hatalmas, kockás mellényzsebében. Ahogy talált egyet, a szipogó Lackónak adta- Csak nem elért minket az influenza-szezon?
- Nagypapa, bi az a infulensa-szezon?- Érdeklődött Lackó.
- Mikor a játékos-vidám gyerekcsapat helyett ilyen piros orrú kisbetegek várnak itthon, mint ti!- Ölelgetett meg minket Nagypapa, és azon nyomban kért Nagymamától mindenkinek egy hatalmas bögre gőzölgő citromos teát (mellé keksszel), hogy gyógyuljunk is a mese közben.
- Ilyen irdatlan prüsszögést egyszer hallottam tán életemben..- Morfondírozott Nagypapa.- Mikor meglátogattam Fáni Fannit a betegsége alatt.
-Ő kicsoda, Nagyapa, ő is a barátod?
-Bizony, Fáni Fanni, a környék legidősebb elefántja volt. Épp aznap, mikor meglátogattam, nagy tüsszögésre, köhögésre ébredt.
- Haaapci, trüssz-prüssz, micsoda reggel!- Kászálódott ki az ágyból nyöszörögve.- Ráz a hideg, muszáj felhívnom a doktornőt, különben végem…- Azzal akkorát trombitált,  hogy megremegtek a képek a falon, és akkora zsebkendőbe fújta piros ormányát, hogy az nem is zsebbe illett, hanem asztalterítőnek. Szegény nagyon cudarul érezte magát a sok köhögéstől és fújatástól. Óriási lábaival csak kettőt kellett lépnie a telefonig, de úgy reszketett, alig bírt eljutni odáig a levertségtől. Nagy nehezen odavánszorgott telefonos asztalkájához, és hívta Dr. Cinit, a háziorvos egérkét, aki szerencsére hamar kiszaladt Fáni néni házához.
Dr. Cini vizsgál

 -Sajtkrémes jó napot!- Ciccentette a doktornő, és azon nyomban előkapta sajtszelet formájú kapcsos orvosi táskájából sok-sok orvosi eszközét, majd alaposan megvizsgálta az elefánt asszonyságot, miközben vígan cincogva dudorászta:

Mérünk lázat, vérnyomást is
nem fog fájni, semmi pánik
cin-cin trallala
Dr. Cini gyorsan vizsgál,
aztán ripsz-ropsz ki is kúrál
cin-cin-trallala

A doktornő nagy szakértelemmel ugrándozott a hatalmas elefánt asszonyság körül, hol a fülébe nézett fültölcsérrel, hol a hátán kopogtatott. Olyan fürgén pattogott ide-oda mindent alaposan megfigyelve, hogy betege nem is tudta követni, épp hol vizsgálódik.
- Sóhajtson jó nagyot Fannikám!- Kérte Dr. Cini, míg fonendoszkópja tappancsát az elefánt nagy hátához nyomta.- Így ni, már meg is találtam a bajt!
- Súlyos, doktornő?
- Nem kell nagyon aggódnia Fáni néni, enyhe tüdőgyulladása van, de szerencsére idejében hívott!- Mosolygott biztatóan páciensére az orvos.- Felírom a legjobb antibiotikumot, amit mindenképp az utolsó piruláig be kell vennie! Ha jó sok teát iszik, és lázcsillapítót, vitamint is szed a gyógyszer mellé, biztosan felépül. De hogy szedte össze ezt a betegséget?
- Nem tudom, hiszen mindent a Doktornő utasításai szerint teszek: sok egészséges elefántcsemegét ropogtatok, csupa zöldséget, csupa lombot eszem, még az elefántoknak javasolt lomha-jógát is minden nap végigcsinálom.- Sorolta riadtan Fáni.- Olyan szűkös a hely a nappalimban, hogy ha a jógás figurákat csinálom, még az ablakokat is kitárom, azon lógatom ki néha a lábaimat. Tegnap így rúgtam fel jóga közben véletlenül az ablakpárkányomon pletykálkodó veréb szomszédasszonyokat.- Kuncogta.
- Helyes-helyes-bólogatott a kisegér- csak arra vigyázzon, hogy mikor tornázik, kimelegszik, ne nyisson ablakot, vagy alaposan öltözzön fel, nehogy újra megbetegedjen.
- Akkor minden rendben lesz? -Köhögött nagyot Fáni Fanni.
- Minden!- Cincogta biztatóan az egérke. Átadta a recepteket, órájára pillantott, majd mintha macska kergetné, nekiiramodott a kijárat felé, hiszen sok beteg várta még.
Hála Dr. Cini kezelésének, Fáni Fanni felépült, emlékezetébe vésve, hogy az egészséges elefánt-eledel, és a sok lomha-jóga mellett arra is figyelnie kell, hogy gyakran mosson kezet, és jól öltözzön fel a hidegben. Azóta is így kerüli el a betegséget, és még mindig ő a város legidősebb elefántja: tanítgatja a fiatalabbakat arra, amit az orvostól tanult, mert egy elefánt sohasem felejt! 
- Ti is jól jegyezzétek meg!- Fejezte be a mesét Nagypapa, mi pedig az utolsókat kortyolva azon gondolkodtunk, hogy vajon melyik különb: Nagypapa történetei, vagy Nagymama teasütije?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése