2016. szeptember 9., péntek

Florence Foster Jenkins- A tökéletlen hang


Tegnap elruccantunk moziba, hogy az életrajzi ihletésű, Meryl Streep és Hugh Grant főszereplésével reklámozott Florence Foster Jenkinst megnézzük. Kicsit aggódtunk, hogy ilyen nagy nevek mellett nem vész-e el az egyik leghamisabb énekesnőről szóló film története, (ahogy az gyakran megesik,) de nem csalódtunk, az élmény magával ragadó!A történet: Tényleg az élet adja a legvalószínűtlenebb meséket, főhősnőnk ugyanis egy fahanggal megáldott, de nagy vagyonnal és szifilisszel súlytott idős hölgy- Florence Foster Jenkins (Meryl Streep)-, akinek minden vágya, hogy operaénekesnő váljék belőle. Azt hiszem, ez a tény már önmagában hordozza a helyzet tragikomikumát, ami miatt a film alatt végig egyik szemem sírt, másik kacagott. 

A szereplők: Négy főszereplőt ismerhetünk meg közelebbről: Florencet, második férjét, zongoristáját, valamint a másik nőt, akik mind zseniálisan alakítják az Embert vívódásaikkal, ellentétes érzéseikkel, döntéseikkel. A színészi játék, mimika és gesztusok nagyon átélhetőek, kirajzolják az élet súlyát.

Ami tetszett: először is, hogy nem annyira "amerikai" film. Látszik rajta a BBC keze nyoma: sosem tudtuk, hogy végső tragédiától rettegjünk, vagy attól, hogy happy enddel rontják el a történetet. Az élet váratlan, de apró fordulatai tették teljesen valóssá a valóban megtörtént eseményeket. Nem ítélhető el senki, pedig minden szereplőnek meg vannak a maga hibái és baklövései.
Meryl Streep hátborzongatóan jól énekel.... hamisan- aki próbált már szándékosan fals lenni, tudja milyen nehéz, de neki sikerült! :D Ezt kellett utánoznia: Florence énekel
No meg persze oda voltam a 1940-es éveket idéző korhű díszletért, ruhákért, vagy az akkor divatos táncokért Hugh Grant előadásában! Ki tudna ennek ellenálni?

A film végén pedig lezárják a történetet azzal, hogy a valódi szereplők további sorsáról egy pár sorban informálnak. Az igazi énekesnőről, a valódi férjről, és a hús-vér zongorisáról tudjuk meg, hogy alakult az életük.
Ajánlom: főleg 16 éven felüli (nincs benne semmi karikás, de szerintem kell egy kor a megértéshez) gondolkodtató filmre vágyóknak.
Youtube filmajánló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése