2016. január 16., szombat

16. Nonek mese: Virág Mackó meséje

- No, mi mindenről meséljek ma rosszcsontok?- Huppant karosszékébe Nagypapa, mi pedig azonnal köré gyűltünk, mert már nagyon vártuk az aznapi történetet. Kicsit fáradtnak tűnt, úgyhogy azonnal segítettünk neki a témaválasztásban:
- Ilyen medveordító hidegben szerintem csakis macis mesét lenne érdemes mondanod, Nagyapa!- Jelentette ki Julcsi.
- Mindent összekutyulsz ... az farkasordító hideg, nem medve!- Kiáltott azonnal Peti.
- Dehogy farkas! - Szállt be a vitába Ármin is - Hallottál te már farkast ordítani? Azok vonyítanak, ugye Nagypapa?
- Én nem ismerhetem a farkastájszólások összes fajtáját - Kuncogott kis vitatkozásainkon Nagyapa,- de ha abbahagytátok a veszekedést, mesélek egy maciról, aki sokkal különlegesebb volt egy kiabáló farkasnál: Virág Mackónak hívták....- Erre már civakodó kis csapatunk is lecsendesedett, és azonnal azon kezdtünk gondolkodni, vajon hogy nézhet ki egy igazi virágmackó.
-Ki volt Virág, Nagyapa?- Kérdeztük izgatottan.
- Virág egy nagyon beteg kislány volt, akit sűrűn hordott kórházba az anyukája, mert nem működött a veséje. Először pici babaként találkozott az orvosok hadával, és persze nagyon sírt, ahányszor csak meglátta őket, mert mindenféle orvosságokat, és félelmetes dolgokat adtak neki, az anyukája pedig reménykedett, hogy ha nagyobb lesz, majd jobban megszokja őket. Ám ahogy cseperedett, egyre kevésbé értette, miért kell egy fehér, idegen szobában tölteni a napjait gyönyörű otthoni szobája helyett, miért nem járhat oviba, iskolába, és miért nem játszhat játszótéren, mint a többi kisgyerek.
- Nagypapa- szólt szipogva Julcsi- Miért ilyen félelmeteset mesélsz? És.... és mi az a vese?
- Nem fogod elhinni Julcsikám, de pont ezt kérdezte meg Édesanyjától egy szép napon Virág is:
- Anya, mi az a vese, és nekem miért nem működik?
- Ez nagyon bonyolult kislányom, én nem tudom elmagyarázni... - Nézett kétségbeesetten az orvosra Virág anyukája.
- Hát a vese egy olyan szerv...- Kezdte a doktor néni, de mire befejezte volna a mondatot, egy aranyos mackó bukkant elő köpenye zsebéből:
- Én jobban el tudom magyarázni! -Rikkantotta vidáman, és kidüllesztette pocakját, ami akkora volt, mint Micimackóé egy bödön méz után. -Nézd, nekem mindenem virágból van, hogy ne féljen tőle senki: ezek itt a szemeim, -mutatott két kis muskátlivirágra a szeme helyén. -Ez itt a fogsorom- húzta végig mancsát az arca két oldalán futó dús levelekkel ellátott indákon. - Van, amit felismersz még?- Kérdezte vidáman Virágot, aki azonnal magához ölelte, és elkezdte számlálni a virágokat.
- Persze!- Csillant fel a szeme, ahogy a nagy szívvirágot észrevette a maci mellkasa közepén.- Ez a szíved, nem?
-Bizony az! -Lelkendezett a maci- És ezt a kis barna szirmú orchideát látod a pocakom alján?
- Az a veséd?
- Eltaláltad! Ugye, milyen csodaszépek?
- Tényleg azok, bámulta Viri, bárcsak az enyémek is ilyen szépek lennének, akkor otthon lehetnék...
- Figyuzz csak, -brummongta Virág fülébe a mackó- úgy hallottam, az orvosok azon dolgoznak, hogy kaphass egy újat, és hazamehess!
- Komolyan mondod? - Ugrándozott Virág. Magához ölelte a mackót, akit Virág Mackónak nevezett el. A két Virág nagyon jól szót értett egymással: attól a naptól kezdve az orvosok helyett mindig a mackóval beszélte meg Virág kérdéseit. Míg kórházban kellett maradnia, az összes kis virág nevét megtanulta, de Virág Maci és a dokik annyit segítettek neki, hogy hamarosan tényleg hazamehetett, és évente csak egyszer kellett visszamennie a kórházba, hogy régi Mackó ismerősét meglátogassa.

Mindannyian örültünk Virág gyógyulásának, de kicsit irigykedtünk is, mert Nagypapa alig pár virágot említett, és mi is meg akartuk nézni az összeset! Már épp morogva követeltük volna a történet folytatását, mikor kedvenc mesemondónk egy kis medveforma plüsst húzott elő a zsebéből, ami tele volt szebbnél-szebb virágokkal! Még magunkhoz sem tértünk az ámulatból, még oda sem sereglettünk Nagypapa köré, mikor a maci megszólalt:
- Sziasztok! Ti hány virágot ismertek fel?

3 megjegyzés:

  1. Nagyon kedves, bájos mese. Olvastam volna még. :) Bea

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! :) És a mesének ismét van valóságalapja: ovikba szoktunk hasonló macikkal menni, ismeretterjesztő céllal: http://www.nlcafe.hu/baba/20150326/igy-rendelnek-a-teddy-doktorok-/

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés