2015. december 7., hétfő

Egy csipetnyi advent

Kevés kellemesebb dolog van az évben, mint adventi hangulatban a karácsonyra hangolódni, és mivel tehetnénk még szebbé a várakozást, ha nem egy Betlehemes készítésével (NOMI meséket, vagy karácsonyi zenéket hallgatva közben)?
A mi idei betlehemesünk az újrahasznosítás jegyében született: WC papír gurigákból! El sem hinné az ember, miből lesz a cserebogár, ha erre a képre pillant:Ami az elkészítéshez szükséges:
 • 10 WC-papír guriga + egy kisebb a kis Jézusnak (kinder tokja/ cérnaguriga/ nálunk az a kis tekercs, amire a szalagok voltak tekerve)
 •  színes festék az archoz (tempera, vízfesték)- fehér, piros és barna színekben
 • ecset
 • fekete alkoholos filc az arc megrajzolásához
 • különböző téglalap alakú textilek ruhának és kendőnek 
 • fejpántnak színes szalagok, madzagok, rafia
 • gombok, gyöngyök, flitterek, termések tetszés szerint a díszítéshez
 • fahéj rúd pásztorbotnak
 • vatta
 • sima folyékony ragasztó, vagy ragasztópisztoly
 Elkészítés:
 1.  A gurigák felső felét befestjük rózsaszínre- illetve a szerecsen király arcát barnára. (A ruha alatt nem muszáj festeni.)
 2. Míg a festék szárad, kiválasztjuk a figura ruháját, és fejkendőjét, majd mindkettőből nagyjából ugyanakkora téglalapot vágunk: a ruhának a tekercs alsó 2/3-át kell fednie, a kendőnek pedig tetszőlegesen takarnia a fejet.
 3.  Beragasztózzuk a gurigát, és ráerősítjük a ruhát, majd a fejfedőjét egy bármilyen szalaggal hozzákötjük a guriga tetejéhez. Ha elég erősen kötözünk, ezt még ragasztani sem kell! 
 4. A felöltöztetett babának most már arcot rajzolhatunk! :) Ez a legnehezebb, de a leghálásabb feladat is egyben.
 5. Az alap bábu ezzel kész, jöhetnek a karakterek "extrái"! 
Jézuska
Egy szélesebb guriga felét barnára festve kinevezünk jászolnak: vattát tömünk az aljába, rafiát a tetejére, és jöhet bele a fehér anyagba bugyolált baba

Pásztorok
Nálunk nagy fagyöngy kezet kaptak, hogy fahéj-botjukra támaszkodhassanak. Ezeket ragasztópisztollyal erősítettük fel.

Napkeleti bölcsek
A királyi pompa megjelenítése talán a legkreatívabb része ennek a betlehemesnek. Ruhájuk csillogó adventi szalagokból, palástjuk maradék selyemből készült. A koronát termésekből, fonalakból, alufóliából, flitterekből, és gyakorlatilag minden itthon található apróságból kreáltuk, bölcsességüket pedig a terebélyes szakáll jelképezi. :) Íme a végeredmény:
(Gáspár kicsit szulejmánosra sikerült, bár egy napkeleti bölcs akár Szulejmánra is hasonlíthat, nemde? )

Angyal
Az angyalok köztudottan a betlehemes aláfestő zenéjét szolgáltatják, így kötelező a kotta a kezébe. Ezt egy prospektusból vágtam ki, mivel az igazi kottáimat sajnáltam volna... A szárnya fehér szalag, amit középen összehúztam egy arany masnival.

Az elkészült WC-papír Betlehemnek azonnal akadtak csodálói is: elkészítésekor kétségtelenül a szórakozás és a siker is garantált! :)


2 megjegyzés:

 1. nagyon aranyos és szinte a ,,semmiből" megoldható :) én még hozzá gondolom a cipős dobozból, vagy kisebb kartondobozból ,,tákolt" Betlehemet :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon jó ötlet! Mi eleve az ablakba készítettük, azért nem gondoltam rá, viszont arra gondoltam, még kis guriga-állatokkal, vatta-báránykákkal is lehetne fokozni! :)

   Törlés