2015. november 26., csütörtök

A karácsonyi csomagolópapír második élete

Általában óvatosan bontogatom a karácsonyi meglepetéseket, hiszen már a csomagolásuk is gyönyörű! Az  aranyos, vicces, vagy épp ünnepi mintával tarkított papírokat megcsodálom, kihámozom belőle az ajándékot, aztán elteszem a papír-halmokat, és azon töröm a fejem: vajon mit lehetne velük kezdeni, hogy ne a szemetesben végezzék?
Íme pár ötlet a csomagolópapír-darabok újrahasznosítására (mi után már kivágtuk belőlük a megviselt/gyűrött/celluxos cafatokat).

Az ajándékkísérők és képeslapok gyártása tűnik a legkézenfekvőbb felhasználásnak:
1. Lehetnek egyszerű karácsonyfák:
Háromszögeket kell kivágni hozzá a papírból, és ízlés szerint díszíteni a kartonra ragasztva.

2. Vagy lehetnek térbeliek:
Nincs mese: a háromszög alakú papírt itt szépen a képeslaphoz kell varrogatni. Ha túl szakadós/vékony a csomagolóanyag, érdemes előtte aláragasztani valami újságpapírt- így a karácsonyfa erősebb, és érdekesebb (kétoldali mintájú) lesz! :)
3. A fenyő akkor is szép, ha tépett-hatású:
Ezt az üdvözlőlapot is könnyedén elkészíthetjük, és még agressziólevezetésnek sem rossz: ugyanis a csomagolópapírból csíkokat kell tépkedni, amit egy A/4-es papírra egymás alá ragasztunk. Az így kapott színkavalkádos lapból kell kivágni a háromszögeket, amiket aztán összeillő színekkel kombinálva a kartonra ragasztunk.
4. Kicsit virtuózabb, de annál mutatósabb a gurigákból készített karácsonyfa-képeslap:
(Az elkészítés lépései itt találhatóak  -bár a vékonyabb gurigák miatt én inkább hurkapálcára tekertem, nem tollra)
5. Nem csak karácsonyfából áll a világ: a díszgömbök aztán tényleg bármilyen színűek lehetnek:
6. Aki már unja a képeslapra ragasztgatást, rögzítse alá! Így egyszerű figurákkal is mutatós kísérőkártyákat kapunk:
7. Az előbbi ötlet bonyolítása ez a havas tájkép:
Előbb megrajzoltam a fa körvonalait, majd sniccerrel vágtam ki. Sötétebb színű csomagolópapír esetén hóhullást, hóembert is lehet festeni a képre, mivel nálunk csupa tarka papír volt, az enyémen csak egy pici madár csücsül! :)

Adventi kalendárium is egyszerűen készíthető az elhasznált csomagolókból. Három ilyen ötletet hoztam, de biztos vagyok benne, hogy lehet tovább variálni!
8. Kartonpapírra ragasztva a csomagolóanyag kúp alakú karácsonyfa-erdővé változik:
Elkészítéséhez kör alakú kartonokat kivágva, egy sugár irányú vágással kúpot formálhatunk belőlük. Beszámozni, és persze alá tenni a meglepit már gyerekjáték!
9. Esetleg kis színes gyufásskatulyákat varázsolhatunk ünnepivé a tavalyi csomagolópapírral:
10. A legutóbbit én kicsit továbbgondoltam, és egy gyufásdobozokból készített könyv-sorozatot tettem a polcra adventkor. (Egy csoki, és egy kedves idézet épp belefér, de vannak nagyobb gyufásdobozok is!)
Itt a gyufásdoboz egyik keskenyebb oldalát fehér papírral kell bevonni, amit bevonalkázunk (ezek az összecsukott könyvlapok), majd a többi oldalt színes papirossal fedni le. A könyv gerincére pedig jöhetnek az adventi napok dátumai 1-24-ig sorban, akárcsak egy könyvsorozatok részei!
11. Végül miért is ne ékesíthetnénk tavalyi csomagolópapírral az ideit?
(Részletek itt)

Ti mit kezdtek a felhalmozott díszpapírral? Ha jó ötletetek van, kíváncsian várom! :)

2 megjegyzés:

 1. Én is nagy csomagolásgyűjtögető vagyok, nem csak karácsonyi. :) De nagyon konkrét dologra még nem használtam. Néha befedek egy-egy dobozt, vagy éppen hajtogatok belőle borítékot.
  Te viszont nagyon szépeket készítettél! Bea

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, remélem tudtok használni az ötletek közül egyet-kettőt! :)

   Törlés