2015. február 10., kedd

11. Nonek mese: Muzsikálás rovaréknál

-No mi ez a hangzavar, csatazaj és lárma? Mintha csak a Csinnadratta Kamarát hallanám.- Ráncolta szemöldökét Nagypapa, míg leereszkedett régi karosszékébe. Persze mi azonnal elcsendesedtünk, és mind elhelyezkedtünk: ki-ki a neki odakészített párnára, szőnyegre, kisszékre vagy sámlira. Nagymama örömmel tekintett a nappali minden kis zugát megtöltő gyerekseregre, és titokban belefülelt Nagypapa meséjében, míg kakaónk melegítette a tűzhelyen
-Nagyapa, mi nem ismerjük a Csintradatta Kamarát.- Kezdett sopánkodni Gabó. Már görbült is le a pici szája széle, mikor Nagypapa megsimogatta göndör buksiját.
-Ne szomorkodj Gabó,  kezdem is mondani, kik alkották a zenekart.. - Ekkor már mind feszülten figyeltünk a folytatásra.- Ugyanis ez egy híres hangyácska, Hang Hangya zenekara volt.
Mikor még a rovarok és bogarak színes világának népe nem osztotta fel egymás közt olyan szigorúan az élet teendőit, mint manapság.. Mikor még nem létezett a pókok szövő szövetkezete, a pincebogarak cefre céhe, a ganajtúrók szemétszállítási társulata, a méhek édességipari monopóliuma, és a többi különítmény- ezekben a szabad időkben bizony még minden kis állat azt csinálta, amihez csak kedve szottyant! És bizony Hanga Hangya, akit zeneszeretete miatt csak Hangnak hívtak, fejébe vette, hogy alapít egy zenekart. Össze is gyűjtötte a szomszédságot, hogy rábeszélje a rokonokat, barátokat egy kis közös zenélésre:
-Halljátok hebegésem hazám huszárai, honpolgárai, hippik. Hezitálás hiába, hozzátok hangszereitek: hangoskodjunk bb...bbbandába!
-Mi?- Fintorodott el Gabóval együtt az összes gyerek.-Nagyapa, ennek a zagyvaságnak semmi értelme.
-Hajszálpont ugyanezt mondta a tücsök is!- Folytatta Nagyapa.- És a méh is értetlenül zümmögött, csak Polka poloska eregette bűzeit a tömeg leghátsó sorában, és mivel nem figyelt a szónoklatra, egy pillanatra megijedt, hogy miatta hőbörögnek.
-Gyanítom, csak annyit szeretne kibökni szegény Hang, hogy alapítsunk zenekart. -Szólt a többiekhez Hernyó, aki értette Hang beszédhibáját.
-Mindenki felfogta. -Dünnyögte pödörbajsza alá a Hőscincér. De rajta kívül mind hálásak voltak Hernyó fordításáért.
-Nekem van kedvem!- Ciripelt lelkesen a tücsök. -Mikor kezdünk?
-Hétfőn!- Csillant fel Hang szeme.
A Csinnadratta Zenekar
Így esett, hogy a világ első rovarbandája épp hétfőn gyűlt össze első próbájára, amit további közös zajongások követtek. Olyan lelkesek voltak, hogy a Mezei Búza Fesztiválon ők lettek volna a meglepetésszám, egész addig, míg a hangyakirálynő, a rendezvény főszervezője meg nem hallotta őket a főpróbán. Felvonult előtte a kis csapat: Hang az élen, csupa h-betűs szóval vezényelve kis csapatát, akik semmit nem értettek, őt követte Polka poloska a harmonikával, Para pók ült a dobok mögött, Zizi, a méhecske volt a főgitáros, majd jött a nagy harsonáját cipelő krumplibogár, s mivel a tücsök csatlakozott kis hegedűjével, így a sáska sem maradhatott ki: oboát szerzett, és végül a hernyó zárta a banda sorát aranyhangú kürtjével. Mikor ez a szedett-vedett kis társaság rázendített, akkora zene-bona kerekedett, hogy olyat még nem látott a világ. Pár részeg légy csörgőket ragadva tetézte a bajt: a világtörténelem legfülsértőbb rovar-lármája járta át a mezőt. Még a siket-néma giliszták is zavartan bújtak elő járataikból, olyan fura rezgéseket árasztott az ég és a föld.
-Ááálj - sikoltott a hangyakirálynő. -Ez így nem mehet tovább, a Csinnadratta Kamarát feloszlatom! És ha kérhetem, mindenki szigorúan otthon és egyedül zenéljen ezentúl! Kivéve talán a tücsköt, de mindenki másnak más feladatot találok, amit még az utódai is örökölni fognak: Polka, te leszel a kémhálózatunk elnöke. Para pók, te megalapíthatod a szövő szövetséget. Zizi, tiéd az édességipar, csak ne ragadj gitárt soha többet! Püré, rád bízom a burgonyafeldolgozás minden részlegét, Sási, te a keresztespók püspökségen jelentkezz, biztos örülni fognak egy imádkozósáska-bíborosnak.. És Hernyókám, te élvezd a kamaszkorod előtti pillanatokat, nem mindig leszel ám ilyen kipihent és szőrtelen.- Diktálta a hangyakirálynő mindenkinek kiosztva feladatát, így megszüntetve az első és utolsó rovar-zenekart. A többi bogár ekkor választotta meg őt hálájuk jeléül örökös királynőjüknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése