2015. január 2., péntek

8. Nonek mese: Hová tűnt a havunk?

-No mi ez a megszeppenés, gyerkőcök?- Kérdezte csodálkozva Nagyapa, mikor a megszokott zsivajgó, mesére váró gyereksereg helyett csendesen talált minket a nappaliban, kanapéja köré kucorodva. Még a színes ceruzák, még a kis matchboxok is olyan kedvetlenül álltak a kezünkben, hogy Nagypapa elámult rajtunk:
-Ejha, ma ti meséljetek: mi baj történt? -telepedett le közénk.
-Semmi, csak...- Szólt Samu bágyadtan- Hová tűnt a havunk Nagypapa? Idén télen nem lesz hó? Akkor az egész télben mi a jó?
-Jó kérdés Samukám, mert ez bizony nem csak tőlünk függ, hanem Zsóka nénétől és Holle anyótól...
-Ők kik?- szegeződött Nagypapára tekintetünk, arra várva, hogy elkalauzoljon minket Zsóka néne és Holle anyó, meg az olyannyira áhított hó birodalmába...
-Hiszen Holle anyót mindannyian ismeritek!- kezdte.- Ő az a jóságos néni, akinek a dunyhájából tömérdek hó hullott, valahányszor kirázta az ágyneműit kis házikója ablakában. Ő jutalmazza meg a szorgos gyermekeket, és bünteti a lustákat, akik odatévednek eldugott házához.
-Tényleg, Anyu mesélt róla egyszer! - kapott fejéhez Donát. -És mostanában hálózsákban alszik,vagy mi?
-Egészen közel jársz az igazsághoz Doncsi, de azért mégiscsak elmesélem: Holle anyót egy jóságos, nyugodt asszonynak ismerték a falucskájában. Nagyon szeretett segíteni a szomszédasszonyoknak bármilyen ügyes-bajos dolgukban, szeretett sürögni-forogni a ház körül, sütni-főzni a konyhájában, pletykálkodni picit a falu menyecskéivel, no meg az erdőszélen lakó tündérekkel. (A tündérek nagyon pletykás egy népség!) De legkedvesebb elfoglaltsága mégiscsak az volt, mikor Henrik bácsival, a férjével reggelente jól kirázták az ágyneműt ébredés után, és csak úgy figyelték ahogy az édes kis pihék szállnak a levegőben, havat hozva az egész földre. Csodaszép látvány volt, főleg télen, mikor nem olvadt el a sok pihe, mire a földre ért! Ilyenkor Holle anyó kikönyökölt az ablakba, és gyönyörködött a téli pompában.

Egyik reggel, miután Henrik apó jól kirázta a dunyhát, és készen voltak a reggeli teendők, az anyó kiment megetetni kakaskáját, és meghallgatni a tündérek híreit.
-Jó reggelt szomszéd, hallottad-e, mi hír járja az erdőt?- csacsogott az egyik tündér, aranycsipkés szárnyát lebegtetve.
-Nem én, csak most keltem!- lépett közelebb - Mondjátok csak!
Zsóka néne tovarepül
-Hol hallotta volna Holle? Hisz mi is csak ma tudtuk meg!- bökte oldalba Sárga Csengő Zölden Zengőt.
-Mondjátok már tündérek, ne civakodjatok.- Toporgott izgatottan Holle anyó, mire Zengő csak kibökte:
-Erre tart Zsóka néne, a testvéred. Ellátogat a faluba!
-Azt mondják, valami boszorkányságot művelt az erdő túl oldalán, és most erre tart, hogy meglátogasson!- kontrázott Csengő.
-Húgom, hugicám, miben töri a fejét már megint?- ingatta a fejét Holle anyó. De azon nyomban ijedten hátrafordult, mert megszólította egy ismerős hang:
-Hívtál Hollikám?- Zsóka rivallt rá.-Unom már, hogy kiskorunk óta te vagy a jóságos, én meg a banya, hogy minden boszorkányságomat vagy meghiúsítod, vagy utólag kijavítod! Hát ilyen egy jó nővér? Hol a karácsonyi ajándékom? .. És különben is, te elloptad az első repülő seprűm, emlékszel?
-Igen, mert ijesztgetted vele a gyerekeket Zsóka.
-Na, hát most visszaloptam!... volna, ha megtalálom abban a puccos kis házadban. Hova dugtad?
-Nem mondom meg!.- mosolyodott el Holle.
-Nagy hiba, ugyanis most elvettem helyette a hóhozó paplanod, juhúú! Ha én nem csinálhatok rosszat, te se csinálj jót! Ez az élet rendje! Nézd csak egy kis varanggyá változtattam, itt bambul a seprűm végén- Azzal kaján kacajjal tovarepült.
-Ó a paplan!- sopánkodott Zengő.
-Jajj, a hó!- kontrázott Csengő.
-Zsóka mindig banyáskodik. Komolyan mondom, jövő karácsonyra vasorrot veszek neki! De visszaszerzem a csodadunyhám, ha addig élek is! Zsókaaaa!- Azzal főkötőjéből ejtőernyőt varázsolva a húga után repült Holle anyó.
- Ez a Zsóka nagy boszorka- nézett utánuk Zengő.
-Így indult el a fogócska- kontrázott Csengő.
Azóta is egymást kergetik, hol a seprűért, hol a varanggyá vált paplanért, és csak olyankor van havas telünk, mikor Holle anyó épp vissza tudja szerezni csodapaplanát.

1 megjegyzés:

  1. Akkor most éppen visszaszerezte, mert nálunk vekony hótakaró csücsül az udvaron. :) Nagyon jó mese! Bea

    VálaszTörlés